Aranygaluska és vaníliamártás

2021.02.20


Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
2 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaniliás cukor
3 dl tej
5 dkg darált dió
3 dkg mazsola
csipetnyi só

Elkészítés:

Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk.
Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, míg az edény falától elválik.
Ezután langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
Majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Minden egyes darabot olvasztott vajba mártunk és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe vagy lábosba.
Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával és felső rétegként a többi galuskákkal beborítjuk.
Ezután ismét kelni hagyjuk 40-50 percig, majd középmeleg sütőben megsütjük.
Előmelegíteni!!!
-Hagyományos sütőben: 4-es fokozat. Második rácsmagasságra tenni, mert nagyon megemelkedik sütés közben!!! 35-40 perc a sütés ideje.
-Elektromos sütőben: 190°C -on, alul-felül sütéssel,második rácsmagasség, kb. 30 perc (nagy tepsiben készítve, egy rétegben lerakva a tésztát!!!)

Vaníliamártás

Hozzávalók:

1/2 liter tej
3 tojássárgája
4 evőkanál cukor + 2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A tejet 2 evőkanál cukorral és egy vaníliás cukorral felfőzzük.
A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, két evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral simára keverjük, egy kevés tejjel hígítjuk, majd állandó keverés közben a forró tejbe keverjük, kis lángon folyton keverve egy kissé besűrítjük.
Vigyázzunk, ne forrjon, mert akkor összefut!!!

 © Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el