Lekvárok cukormentesen, chia maggal

Egy ideje igyekszem úgy táplálkozni, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszam.
Az utóbbi években viszont kedvelt finomság lett a lekvár, különösen az eperből és a sárgabarackból készült.
Szüleink, nagyszüleink nagy mennyiségű cukorral készítették, de én olyan elkészítési módot kerestem, amihez édesítőt használhatok.
Találtam is.
Mivel a cukormentesen készült lekvárok meglehetősen hígak, a sűrítéshez a chia magot javasolja a recept. A chia magok magukba szívják a nedvességet és megduzzadnak, a környezetükben lévő nedvdús állományt pedig bezselésítik. Így lesz megfelelő állagú az édesítővel készült lekvár.
Eper lekvár
Hozzávalók:

(3-4 kis üveg lekvárhoz)
- 2 kg eper, kicsumázva
- édesítő (Eritvia) ízlés szerint
- 4-5 evőkanál chia mag
Így készítsd:
1. A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket tedd fel egy lábosban főni. Semmilyen plusz folyadék nem szükséges hozzá, ereszt magának elég levet.
2. Ha felforrt, vedd takaréklángra. Többször keverd át, hogy egyenletesen átforrósodjon minden eperdarab.
3. Pár perc forrás után krumplinyomóval törd át az egészet, majd tedd a híg eperraguhoz a chia magokat.
4. Újabb pár perc alatt besűrűsödik a lekvár. Húzd le a főzőedényt a tűzről és előre sterilizált üvegekbe máris porciózhatod az isteni és főleg egészséges (!) chia magos eperlekvárodat. Ebben a formában hűtőben két hétig áll el. Ha télen is majszolnál belőle, dunsztold ki!
Sárgabarack lekvár
Hozzávalók:

(1 üveghez)
- 50 dkg sárgabarack
- 100 g eritrit (vagy 2 csapott evőkanál eritvia)
- 20 g chia mag
Elkészítés:
1. A sárgabarackot jó alaposan megmossunk és kimagozzuk, majd felkockázzuk.
2. Alacsony lángon feltesszük főni az eritrittel és a chia maggal.
3. Néhány percenként megkevergetve kb. 15 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. Ezalatt a chia mag magába szívja a sárgabarack levét és a megolvadt édesítőt, a lekvár pedig besűrűsödik.
4. Ha nem szeretnénk nagyobb barack darabokat, akkor kihűlve egy aprítógépben krémesre apríthatjuk.
5. Kenyérre kenve, zabkásához, vagy akár süteményekhez is felhasználhatjuk.
Mivel nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, érdemes frissen elkészíteni és néhány nap alatt felhasználni.
Áfonya lekvár
Hozzávalók:

- 3 kg áfonya
- 2-3 evőkanál 1:4 cukorhelyettesítő (pl. Eritvia)(elhagyható)
- 2/3 citrom leve
- 2-3 evőkanál chia mag
Elkészítés:
1. Az áfonyát alaposan tisztítsuk meg.
2. Egy fazékban tegyük fel főni és már az elején botmixerrel kicsit aprítsuk össze. Ha darabosabban szeretjük, maradhat benne akár egész szem is, de teljesen pépesre is apríthatjuk.
3. Kb fél órán át főzzük, közben kavargassuk.
4. Mikor már megfelelőnek látjuk a sűrűségét, adjuk hozzá a citromlevet és a chia magot. (A chia magot én mozsárban kicsit összezúztam és így tettem a forró lekvárba.)
5. Főzzük fel még egyszer és forrón szedjük üvegekbe. A megtöltött és lezárt üvegeket állítsuk fejre pár percre, majd tegyük száraz dunsztba. (A még forró üvegeket egy pléddel kibélelt kosárba, ládába rakjuk, majd egy másik pléddel alaposan betakargatjuk. Így hagyjuk kihűlni.)