Hortobágyi húsos palacsinta - csirkehúsból
2021.02.20

Hozzávalók:
Palacsintatészta: (kb. 8 db. palacsinta lesz belőle)
(A recepthez tartozó töltelék mennyiséghez legalább 2 adag palacsintát készítek!)
- 1 db tojás
- 15 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 1 ek olívaolaj (kisütéshez)
Töltelék:
- 1 nagy darab vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 ek napraforgó olaj (vagy olívaolaj vagy zsír)
- 25 dkg csirkemell filé
- 2 db csirkecomb (egész)
- 1 kk majoranna
- 1 közepes db paradicsom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek gulyáskrém (natúr vagy csípős)
Szósz:
- a pörkölt leszűrt leve, legalább 3 dl.
- 200 g tejföl
- 2 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
Palacsintatészta:
- A hozzávalókat csomómentesre keverjük. A tészta híg, tejszín sűrűségű legyen.
- 1 órát pihentetjük, majd felforrósított serpenyőben sütjük ki a palacsintákat.
Töltelék:
- A hozzávalókból csirkepaprikást készítünk.
- A hagymát az olajon megdinszteljük.
- Tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, majd belerakjuk a húsokat. A csirkemellet kb. 4-be, a combokat kettőbe vágva bőröstül. Fűszerezzük, majd megvárjuk, míg kicsit lekap a csirke, és felöntjük kb. 4 dl vízzel.
- Kb. 1 órán át pároljuk, néha kavargatjuk. Vizet mindig öntünk hozzá, hogy jó híg legyen.
- Amikor kész, kivesszük a csirkéket, és kicsontozzuk. Pici falatkákra aprítjuk (nem daráljuk). Hozzáöntünk egy kevés hagymás levet, és ezzel töltjük a palacsintákat.
- A palacsintákat felhajtjuk, széleiket behajtjuk, és egy kivajazott jénai tálba, vagy tepsibe egymás mellé rakjuk őket. A tetejére is rakunk egy kevés vajat.
Berakjuk a sütőbe kb. 10 percre, 180 fokon, nem légkeverésen.
Közben elkészítjük a szószt.
Szósz:
- A pörkölt után megmaradt levet leszűrjük, és behabarjuk a liszttel és a tejföllel. (A lisztes tejfölt jól elkeverem, felöntöm kanalanként a forró lével, és csak ezután rakom vissza a tűzre, hogy sűrű, csomómentes szószt kapjak.)
- A sütőből kivett palacsintákat egyenként felöntjük egy nagy merőkanál szósszal és tálaljuk.