Lencsefőzelék

Hozzávalók:
- 50 dkg lencse Előző este be kell áztatni a lencsét!!!
- 4 db babérlevél
- víz
- só ízlés szerint
- 2 ek zsír
- 2 ek finomliszt
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- fél citrom leve
- 2 ek mustár
- 1 csapott teáskanál cukor
- virsli
Elkészítés:
A lencsét, miután leöntöttük róla a vizet, egy lábosba tesszük.
Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és még kb. egy hüvelykujjnyi magasan legyen fölötte.
Fedő alatt, kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
Egy lábosban zsírból és lisztből rántást készítünk, ami akkor jó, ha sűrű, de még éppen folyós, "tejfőlállagú".
Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett 1-2 percet pirítjuk. Ezután lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük kevés hideg vízzel, és ráöntjük a megfőtt lencsére. (Én szűrőn keresztül szoktam ráönteni, hogy a hagyma és az esetleges csomók fennakadjanak. Majd a szűrőbe szivárgó lében addig keverem a hagymás rántás maradékát, míg a lisztes része ki nem oldódik és csak a hagyma marad a szűrőben. A hagymát ki szoktam dobni, csak az íze marad így a főzelékben.)
Ezután beletesszük a cukrot is, és jól átkeverjük.
Hogy picit pikáns íze legyen, hozzáadunk két evőkanál mustárt és egy közepes citrom felének a levét.
Amennyiben szükséges, sózzuk.
Feltétként sült virslit adunk hozzá.
(A rántást búzafinomliszt helyett rizslisztből is lehet készíteni. Ebben az esetben kettő helyett három evőkanál lisztet használunk.)