Lencsefőzelék

2021.02.20


Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse                                Előző este be kell áztatni a lencsét!!!
  • 4 db babérlevél
  • víz
  • só ízlés szerint
  • 2 ek zsír
  • 2 ek finomliszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • fél citrom leve
  • 2 ek mustár
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • virsli

Elkészítés:

  A lencsét, miután leöntöttük róla a vizet, egy lábosba tesszük.
Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és még kb. egy hüvelykujjnyi magasan legyen fölötte.
Fedő alatt, kb. 45 perc alatt puhára főzzük.

  A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
Egy lábosban zsírból és lisztből rántást készítünk, ami akkor jó, ha sűrű, de még éppen folyós, "tejfőlállagú".
Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett 1-2 percet pirítjuk. Ezután lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük kevés hideg vízzel, és ráöntjük a megfőtt lencsére. (Én szűrőn keresztül szoktam ráönteni, hogy a hagyma és az esetleges csomók fennakadjanak. Majd a szűrőbe szivárgó lében addig keverem a hagymás rántás maradékát, míg a lisztes része ki nem oldódik és csak a hagyma marad a szűrőben. A hagymát ki szoktam dobni, csak az íze marad így a főzelékben.)
Ezután beletesszük a cukrot is, és jól átkeverjük.
Hogy picit pikáns íze legyen, hozzáadunk két evőkanál mustárt és egy közepes citrom felének a levét.
Amennyiben szükséges, sózzuk.

  Feltétként sült virslit adunk hozzá.

(A rántást búzafinomliszt helyett rizslisztből is lehet készíteni. Ebben az esetben kettő helyett három evőkanál lisztet használunk.)

 © Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el