Tejszínes raguleves


Sok helyen szokás, ha ebédre vendég érkezik valamilyen ünnep vagy esemény kapcsán, húsleves kerül az asztalra előételként. Nálunk is így volt ez egy ideig.
Én szeretek eltérni a megszokottól, így gondoltam egy merészet, s egy ballagás alkalmából újdonsággal vártam a vendégeket, ragulevest készítettem.
Nem számítottam ekkora sikerre.
Nagyon finom lett.
Több alkalom is volt már azóta, amikor közkívánatra ez volt a menü alapja.
Nem gyors étel, de finom és laktató.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
A receptet Tóthné Pánya Marianna : Házi ételek című szakácskönyvében találtam.
Hozzávalók:
(6-8 főre)
2 db csirkecomb (felső)
1 db csirkemellfilé
(én általában a comb helyett is mellet használok)
3 db csirkemáj
(a lányaim imádják benne a májat, így nálunk legalább 30 dkg máj kerül bele)
6 dkg tyúkzsír vagy étolaj
(kacsazsírral szoktam készíteni)
25 dkg sárgarépa
13 dkg fehérrépa
12 dkg karalábé
2 db húsleveskocka
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál ételízesítő
1 kávéskanál só
20 dkg zöldborsó
15 dkg csiperkegomba
1 kávéskanál tárkony
3 dl tejszín
1/2 citrom leve
Nokedli:
1 db tojás
5 evőkanál liszt
1/2 dl víz
1 csipet só
Elkészítés:
- A csirkecombokat kicsontozzuk, a mellel és a májjal együtt apró kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb fazékban felforrósítjuk a zsírt, beletesszük az összedarabolt húst és megpirítjuk.
- Közben megtisztítjuk a zöldségeket és kockákra vágjuk. A borsóval együtt rátesszük a megpirult húsra. 3 dl vizet ráöntünk és lassú tűzön 15 percig pároljuk.
- Megmossuk, megtisztítjuk a gombát, szeletekre vágjuk és hozzátesszük a leveshez. Másfél liter vízzel felöntjük és beletesszük a húsleveskockát, az ételízesítőt, a borsot, a sót és a tárkonyt. Ha felforrt a leves, lassú tűzön főzzük tovább újabb 15 percig.
- Elkészítjük a nokedlit. Összedolgozzuk a hozzávalókat, de nem kell nagyon simára, mert akkor nehezebb szaggatni.
- Kiveszünk a levesből kevés kóstolót, ha minden megfőtt beleszaggatjuk a nokedlit és 5 percig főzzük.
- A levesből kiveszünk egy merőkanálnyi levet és a tejszínnel simára keverjük, aztán még egy merőkanálnyit, hogy a tejszín ne legyen hideg, ha a leveshez tesszük, mert kicsapódhat. Levesszük a tűzről a fazekat néhány percre és folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Felforraljuk és citromlével meg egy-két csipet tárkonnyal utánaízesítjük. Még egy kevés sót is tehetünk bele, ha úgy érezzük, mivel az ételízesítők különböző mennyiségű sót tartalmaznak.
Jó étvágyat kívánok!