Tejszínes raguleves

2020.05.22

  Sok helyen szokás, ha ebédre vendég érkezik valamilyen ünnep vagy esemény kapcsán, húsleves kerül az asztalra előételként. Nálunk is így volt ez egy ideig.
Én szeretek eltérni a
megszokottól, így gondoltam egy merészet, s egy ballagás alkalmából újdonsággal vártam a vendégeket, ragulevest készítettem.
Nem számítottam ekkora sikerre. 
Nagyon finom lett. 
Több alkalom is volt már azóta, amikor közkívánatra ez volt a menü alapja.
Nem gyors étel, de finom és laktató. 
Mindenkinek csak ajánlani tudom.

  A receptet Tóthné Pánya Marianna : Házi ételek című szakácskönyvében találtam.

Hozzávalók:
 
(6-8 főre)

      2 db csirkecomb (felső)
      1 db csirkemellfilé
             (én általában a comb helyett is mellet használok)
      3 db csirkemáj
             (a lányaim imádják benne a májat, így nálunk legalább 30 dkg máj kerül bele)
      6 dkg tyúkzsír vagy étolaj
             (kacsazsírral szoktam készíteni)
      25 dkg sárgarépa
      13 dkg fehérrépa
      12 dkg karalábé
        2 db húsleveskocka
       1/2 kávéskanál őrölt bors
        1 teáskanál ételízesítő
        1 kávéskanál só
       20 dkg zöldborsó
       15 dkg csiperkegomba
       1 kávéskanál tárkony
       3 dl tejszín
       1/2 citrom leve

Nokedli:
       1 db tojás
       5 evőkanál liszt
       1/2 dl víz
       1 csipet só

Elkészítés:

     - A csirkecombokat kicsontozzuk, a mellel és a májjal együtt apró kockákra vágjuk.

     - Egy nagyobb fazékban felforrósítjuk a zsírt, beletesszük az összedarabolt húst és megpirítjuk.

     - Közben megtisztítjuk a zöldségeket és kockákra vágjuk. A borsóval együtt rátesszük a megpirult húsra. 3 dl vizet ráöntünk és lassú tűzön 15 percig pároljuk.

      - Megmossuk, megtisztítjuk a gombát, szeletekre vágjuk és hozzátesszük a leveshez. Másfél liter vízzel felöntjük és beletesszük a húsleveskockát, az ételízesítőt, a borsot, a sót és a tárkonyt. Ha felforrt a leves, lassú tűzön főzzük tovább újabb 15 percig.

       - Elkészítjük a nokedlit. Összedolgozzuk a hozzávalókat, de nem kell nagyon simára, mert akkor nehezebb szaggatni.

        - Kiveszünk a levesből kevés kóstolót, ha minden megfőtt beleszaggatjuk a nokedlit és 5 percig főzzük.

        - A levesből kiveszünk egy merőkanálnyi levet és a tejszínnel simára keverjük, aztán még egy merőkanálnyit, hogy a tejszín ne legyen hideg, ha a leveshez tesszük, mert kicsapódhat. Levesszük a tűzről a fazekat néhány percre és folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Felforraljuk és citromlével meg egy-két csipet tárkonnyal utánaízesítjük. Még egy kevés sót is tehetünk bele, ha úgy érezzük, mivel az ételízesítők különböző mennyiségű sót tartalmaznak.


                     Jó étvágyat kívánok!








 © Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el