Szendvicskenyér (formakenyér)

Hozzávalók:
0,5 kg liszt(finom) BL55-ös, de BL80-as kenyérliszt is jó
2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak 7g-os porélesztő
1 ek cukor
2 ek olaj
2 tk só
2 dl langyos tej
1-1,5 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át!
Ha friss élesztővel csináljuk, azt futtassuk fel a cukorral és kevés tejjel. Ha porélesztővel, akkor az belekeverhető a lisztbe. A sót, olajat csak akkor adjuk hozzá, amikor az élesztő és a cukor már a liszttel összekeveredett. (Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, olajjal!)
A tejből az összeset belekeverjük, a vízből csak annyi kell, hogy dagasztható, kicsit ragadós tészta legyen. 10-15 percig dagasztjuk, amíg a tál oldalától el nem válik, és szép sima, hólyagos tészta lesz.
Olajjal kikent tálban, a tészta tetejét is kis olajjal megkenve, letakarva kelesztjük 40-45 percet.
Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, kilapítjuk kézzel, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és akkora hurkát tekerünk (közben mindig megnyomkodva, gyúrva) belőle, amekkora a kenyérsütő forma.
A formát kikenjük olajjal, majd beletesszük a tésztát. Letakarva ismét kelesztjük 30 percet. (Ezalatt melegszik a sütő.)
A tetejét megspricceljük, vagy megkenjük vízzel.
Előmelegített, 180 fokos sütőben (végig ezen a hőfokon), alul-felül sütésen 35 percet sütjük a sütő második polcán.
Letakarni nem kell, de ha nagyon barnulna, alufóliát tehetünk rá.
Rácson hűtjük.
(Szeretem a magokat a kenyérben. Ezt a receptet is megpróbálom kiegészíteni magok hozzáadásával.
Első próbálkozásom egy teáskanálnyi lenmag hozzáadása a tésztához.....jó lett!!! (Két teáskanálnyival is működik 🙂 Kipróbáltam a chia magot is, 1 teáskanálnyi mennyiséggel működik.)