Szilvalekváros gőzgombóc

2020.05.27

  

Ezt az ételt hosszas kérlelés után készítettem először.
Én még sosem ettem ilyet, és azt sem tudtam, mi fán terem.
Egy rendezvényen kóstolt ilyet a férjem, ott kedvelte meg.
Ezért kért többször is, hogy készítsek.

Találtam egy receptet,....elkészítettem,...nagyon ízlett!!!
Azóta többször is szerepelt az étlapon.



A recept a következő:

     
Hozzávalók:

               50 dkg liszt
               1 csipet só
               1 csomag szárított élesztő
               3 dl víz
               1 tojás
               2 ek cukor
               3 ek olvasztott vaj
               szilvalekvár (jó sűrű fajta)
               olvasztott vaj (a kenéshez)

     Elkészítés:

        A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
        Amikor megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. 12 darab egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy púpozott teáskanál lekvárt. A széleit összecsípve gombócokat formálunk belőlük. A hajtás felőli oldalával lefelé hagyjuk a deszkán pihenni őket 10-15 percet.

        Közben a fazékban vizet forralunk. Annyit, hogy bele tudjuk állítani a gombócfőző lyukacsos eszközt.
        Ezt az eszközt kivajazzuk. Erre teszünk egyszerre 4 darab gombócot, mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze és fedő alatt, gőzben 25 perc alatt készre főzzük. Ne emelgessük a fedőt közben!!!

        Vanília sodóval tálaljuk.


        Vanília sodó

         Hozzávalók:
                       1/2 liter tej
                         3 tojás sárgája
                         4 evőkanál cukor + 2 csomag vaniliás cukor
                         1 evőkanál liszt

          Elkészítés:

A tejet 2 evőkanál cukorral és egy vaníliás cukorral felfőzzük.
A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, 2 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral simára keverjük, egy kevés tejjel hígitjuk, majd állandó keverés közben a forró tejbe keverjük és kis lángon, folyton keverve kissé besűrítjük.
           Vigyázzunk, ne forrjon, mert akkor összefut!


                                                                  Jó étvágyat!



 © Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el