Szilvalekváros gőzgombóc


Ezt az ételt hosszas kérlelés után készítettem először.
Én még sosem ettem ilyet, és azt sem tudtam, mi fán terem.
Egy rendezvényen kóstolt ilyet a férjem, ott kedvelte meg.
Ezért kért többször is, hogy készítsek.
Találtam egy receptet,....elkészítettem,...nagyon ízlett!!!
Azóta többször is szerepelt az étlapon.
A recept a következő:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag szárított élesztő
3 dl víz
1 tojás
2 ek cukor
3 ek olvasztott vaj
szilvalekvár (jó sűrű fajta)
olvasztott vaj (a kenéshez)
Elkészítés:
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. 12 darab egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy púpozott teáskanál lekvárt. A széleit összecsípve gombócokat formálunk belőlük. A hajtás felőli oldalával lefelé hagyjuk a deszkán pihenni őket 10-15 percet.
Közben a fazékban vizet forralunk. Annyit, hogy bele tudjuk állítani a gombócfőző lyukacsos eszközt.
Ezt az eszközt kivajazzuk. Erre teszünk egyszerre 4 darab gombócot, mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze és fedő alatt, gőzben 25 perc alatt készre főzzük. Ne emelgessük a fedőt közben!!!
Vanília sodóval tálaljuk.
Vanília sodó
Hozzávalók:
1/2 liter tej
3 tojás sárgája
4 evőkanál cukor + 2 csomag vaniliás cukor
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Jó étvágyat!